10 razloga za konzumaciju bundeve: Lijepa koža, zdravo srce…

U prekrasnu bundevu ne treba samo gledati – iskoristite sezonu i jedite je što više. Odlična je i za muškarce, žene i djecu jer čuva zdravlje i čisti od toksina…
Image result for bundeva
1. Bogate su antioksidansima što znači da djeluju protivupalno. Zbog toga su odlične za zdravlje vaših zglobova, organa, kod povreda mekog tkiva, a i pomažu u nošenju sa stresom, piše portal Mind Body Green.

2. Zbog velikih količina vitamina A koji sadrže čuvaju oči od degenerativnih promjena i katarakte.
3. Visok nivo vitamina C jača imunitet i podstiče proizvodnju kolagena zbog čega je odlična za kožu i čini je blistavom i elastičnijom.
4. Dobar su izvor vlakana pa efikasno čiste tijelo od toksina i pomažu tijelu da funkcioniše kako treba.
5. Sadrže dovoljno karotena koji im daje narandžastu boju, a ljudima pomaže da ne ostare prerano i sprečava kardiovaskularne bolesti.

6. Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u regulisanju nivoa holesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućuju zdrav izgled kože.
7. Meso bundeve i sjemenke bogate su magnezijumom koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba.
8. Bogata je kalijumom i cinkom koji su ključni u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog pritiska. Cink je odličan i za plodnost, lijepu kožu te imunitet.
9. Sadrži L triptofan, hemikaliju koja daje dobar osjećaj.
10. Ulje iz sjemenki bundeve odlično je kod liječenja upala prostate, a preventivno čuva od razvoja kancerogenih promjena na prostati.

http://recept.domacinske-stvari2.info/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *