Bol u ramenima (prirodan lijek)

Sve više pacijenata tuži se na bol u ramenu s otežanim ili onemogućenim kretnjama u ramenom zglobu.

Bolovi se koji put javljaju postepeno i bolesnici uzimaju tablete protiv bolova ili griju rame crijepom, termoforom i sl. Mnogo češće bolovi se javljaju naglo, akutno i mogu biti toliko jaki da ih bolesnici opisuju kao neizdržljive, naročito noću.

Područje ramena jako je osjetljivo na dodir i pipanje, a svako pokretanje ruke je bolno, ograničeno, naročito podizanje ruke u stranu. Nekima je rameni zglob potpuno blokiran. Vanjskih promjena na koži nema. Ruka se obično nalazi u karakterističnom prisilnom položaju, tako da je nadlaktica priljubljena uz tijelo, a podlaktica savijena u laktu, bolovi se mogu širiti u vrat i ruku, sve do šake.

Mnogi uzroci mogu dovesti do bolnoga ramena. Liječnik će postavljati pitanja: da li je to povreda ramena, kakvo je zanimanje bolesnika, da li je bolesnik vozač. Danas je vrlo čest uzrok bolova u ramenu vožnja automobilom kraj otvorenoga prozora. Rijetko će koji vozač sam na to pomisliti jer se bolovi ne javljaju u toku vožnje, nego tek drugi dan, ili kada dođe u toplu prostoriju. Vožnja sa zatvorenim prozorom i korištenje ventilacije koju ima automobil, znatno će smanjiti broj bolesnika koji se tuže na bolove u ramenu.

Međutim, što je s bolovima koji nastaju bez jasnoga i vidljivog razloga. Koji su uzroci tako česte pojave bolnog ramena?

Bolno rame najčešće se javlja između 40 i 50 godina, kod osoba koje jače opterećuju rameni zglob može se javiti znatno ranije, to su dirigenti, violinisti, tesari, ličioci. Kako je naročito osjetljiva tetiva mišića koji podiže ruku u stranu, promjene se mogu javiti i u osoba za koje se smatra da ne rade teži fizički posao (daktilografi). Bolno rame češće je na desnoj strani.

Do sličnih promjena ne dovodi samo prejako opterećenje ramenoga zgloba nego i dugotrajno mirovanje. Pojavljuje se nakon imobilizacije u gipsanom zavoju.

Liječenje ovisi o težini bolesti. Blaži slučajevi uspješno se liječe protuupalnim lijekovima, kao što su indocid, butazolidin, aspirin. Može se Rameni zglob je najviše upotrebljavani i najpokretniji zglob tijela. To je tzv. kuglasti, viseći zglob, u kojem se mogu izvoditi pokreti u svim smjerovima.

Tim pokretima čovjek se služi svakodnevno. U mnogim zvanjima radna sposobnost ovisi o dobroj pokretljivosti ramenoga zgloba. Neprekidna, često pretjerana upotreba, kao i nenormalno opterećenje ramenoga zgloba s vremenom dovodi do istrošenja (degeneracije) tkiva. U promijenjenom tkivu može doći do napuknuća ili potpunoga prekida tetiva i mišića, do promjena u sluznim vrećama koje podmazuju zglobove, u zglobnoj čahuri i u samom koštanom tkivu, u okolnom tkivu zgloba često dolazi do taloženja vapna.

http://biljnisvet.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *