Kineske biljke – nova nada za oboljele od dijabetesa

Emodin, prirodna tvar čiji se ekstrakt može izdvojiti iz različitog kineskog bilja, uključujući i Rheum palmatum (kineska rabarbara) i Polygonum cuspidatum (japanski pridvornik), pokazuje obećavajuće rezultate u liječenju dijabetesa tipa 2.

Rezultati istraživanja objavljeni u novom izdanju časopisa British Journal of Pharmacology pokazuju kako davanje emodina miševima snižava razinu glukoze u krvi i inzulina u serumu, poboljšava otpornost na inzulin i dovodi do zdrave razine lipida u krvi. Uz to, rezultati su pokazali da emodin djeluje pozitivno na smanjenje tjelesne težine i masnoće.

 

“Sve ove promjene će biti od iznimne koristi za ljude koji pate od dijabetesa tipa 2 ili drugih metaboličkih bolesti povezanih s inzulinskom rezistencijom”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Ying Leng, član kineske Akademije znanosti.

Istraživanja sve više pokazuju da enzim poznat kao 11β-HSD1 igra ulogu u odgovoru organizma na šećer sadržan u prehrani. Kad netko jede namirnice bogate šećerom, značajna razina glukoze dospijeva u krvi tok. Kao odgovor, tijelo otpušta inzulin, a taj hormon aktivira različite akcije koje pomažu očistiti višak glukoze iz krvi.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *