Kurkuma sprječava karcinom glave i vrata

Najnovije je istraživanje pokazalo da kurkumin može zaustaviti karcinome glave i vrata uzrokovane nikotinom.

Iako za sada nije dokazano da nikotin uzrokuje rak, znanstvenici upozoravaju da on može izazvati tj. potaknuti proces koji normalne stanice pretvara u kancerogene.

zaciniI tu na scenu stupa žućkasto narančasti indijski začin kurkuma koji sadrži fitokemikaliju poznatiju pod imenom kurkumin. Ovaj se pigment pokazao kao izvanredna pomoć u liječenju raznih oboljenja. Naime, već su prijašnja istraživanja pokazala da može prevenirati Alzheimerovu bolest i dijabetes tipa 2. Spomenuti je začin velika pomoć u boriti protiv raka dojke i karcinoma debelog crijeva.

Rezultati istraživanja nisu iznenadili pobornike ayurvedske medicine. Oni su već odavno prepoznali kurkumu kao prirodni antibiotik koji osnažuje probavu i poboljšava crijevnu floru. Osim toga, kurkuma se preporučuje u liječenju i nekih kožnih oboljenja, kao što su psorijaza i atletsko stopalo.

Kurkuma je glavni sastojak curryja. Jelima daje žutu boju i ljutkast okus. Najčešće se upotrebljava u jelima od riže, u raguima i mesnim jelima, teza proizvodnju senfa i Worchester umaka.

http://ordinacija.vecernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *