Nepečeni cheesecake sa borovnicama

Dodajte mileram i punu kašiku praha od borovnica. Opet na kratko umutite.
U posebnoj činiji mikserom umutite slatku pavlaku – najprije najslabijom brzinom, a zatim jačom. Nemojte pretjerati, jer je potrebno samo da postane šlagasta i da se šare počnu zadržavati na površini.
Dodajte mileram masi od sira. Veoma lagano je umiješajte ručnom mutilicom pokretima odozdo na gore. Možete koristiti i mikser, ali mutite najslabijom brzinom i veoma lagano. U ovom trenutku je potrebno dodati procijeđeni sok od borovnica, ako koristite njega umjesto praha.
Premažite gotov krem preko podloge, poravnajte i stavite u frižider na nekoliko sati ili još bolje, preko noći.
Dekoracija i služenje
Kad je kolač dovoljno dugo odstajao, sklonite obod i papir i dekorišite ga svježim voćem. Po želji, pospite malo šećerom u prahu radi finijeg izgleda.
Poslužite hladno i uživajte!
Napomene
Za podlogu je potrebno 300g koštunjavog voća po izboru. Važno je da makar polovina bude vrlo sitno sjeckana ili mljevena, a druga polovina krupnije izlomljena ili isječena. Ja sam kombinovala bademe i lješnike, ali možete koristiti orahe, indijske orahe, pistaće…
Oblaganje kalupa je veoma jednostavno, a uštedi mnogo vremena prije posluživanja kolača. Ja sam nekako zaboravila da to uradim ovog puta i sigurna sam da mi se to više neće dogoditi. Ovo se odnosi na oblaganje ivica kalupa, a detaljan postupak kako da to jednostavno uradite, možete pogledati u mom postu: kako obložiti kalup za tortu masnim papirom. Prije služenja, sklonite najprije obod kalupa, a zatim pažljivo odlijepite papir. I kolač je spreman da se iznese na sto!
Ne bih vam predložila da koristite light verziju krem sira (one sa smanjenim postotkom masnoće), jer često bude tečniji nego što je potrebno. U tom slučaju kolač neće biti dovoljno čvrst, uzimajući u obzir da ne koristimo želatin.
Za kremasti dio obično koristim crème fraîche, a mislim da je njemu najadekvatnija zamjena mileram. On ima veći postotak masnoće od kisele pavlake, pa ako nju koristite, možda bi bilo poželjno da je ostavite preko noći u frižideru da otkapa višak vode. Za to će vam poslužiti gaza ili krpa za cijeđenje sira.
Ako vam nije dostupan prah od borovnica, možete krem ostaviti da bude bijel ili iskoristite sok od oko 100g borovnica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *