Preslica pomaže kod prijeloma kostiju!

Preslica je u prošlosti bila nezaobilazna biljka kod liječenja bolesti pluća, urinarnog trakta, bolesti kože i rana. Zbog kremičke kiseline, koja sadrži silicij i kalcij, danas se najčešće koristi kod problema s vezivnim tkivom i hrskavicom.

Naime, silicij je sastavni dio kostiju, hrskavica i vezivnog tkiva, a se koristi u liječenju prijeloma kostiju i ozljeda ligamenata. Kao prirodna posljedica starenja, razina silicija u tijelu s godinama opada, a jedan od načina preventivnog djelovanja na ovu pojavu jest konzumiranje čaja od preslice. Na taj se način nadoknađuje izgubljen silicij u kostima, vezivnom tkivu, ligamentima i arterijama. No, nije preslica samo lijek za starije – i mlade osobe mogu uživati u čaju od ove biljke – preslica osigurava zdravlje noktiju, kose, kože i mišićnog tkiva.

PreslicaDruge prednosti ove biljke uključuju pomoć kod ozljeda i bolesti kostiju, zaustavljanje krvarenja, protuupalno djelovanje, liječenje edema i urinarnih putova te liječenje raka kostiju – nabrojimo samo neke. Također, neke su studije dokazale kako se nakon duljeg konzumiranja čaja od preslice pojedini oblici tumora u potpunosti povlače.

Čaj od preslice poboljšava broj leukocita, pa se preporučuje osobama sa slabijim imunitetom. Izvana se ekstrakt preslice rabi se za tretman kožnih oboljenja, rana koje teško zacjeljuju i za liječenje vena.

Kako napraviti napitke od preslice? Donosimo dva jednostavna recepta, kojima ćete izvući maksimalnu korist iz ove ljekovite i svestrane biljke!

Čaj
Usitnjenu preslicu najprije namočite tri do četiri sata, a nakon toga kuhajte 10-ak minuta. Poklopite, i nakon sat vremena procijedite. Pijte dvije do tri šalice dnevno.

Sok
Iz samljevene preslice cijeđenjem istisnite sok, te pijte tri puta dnevno požlicu ili dvije čistog soka, ili s vodom.

Mali savjet za kraj – budite oprezni, preslica je dosta jaka, pa nemojte forsirati ispijanje prevelikih količina čaja od preslice. Radije se osigurajte i držite se sigurnih doza.

http://ordinacija.vecernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *