Smola – ljekovito zlato smreke

Najstarije stablo na svijetu može se pronaći u prostranstvima šuma smreke u Švedskoj, a staro je više od čak 9550 godina! Tajna njegove dugovječnosti je u smoli koju smreka ispušta kao obrambeni sustav kada joj je kora oštećena ili grana otrgnuta pod utjecajem vremenskih uvjeta, životinja ili insekata. Smola je tekuće zlato smreke – prirodan oblog smreke za zaštitu od bakterija, virusa, gljivica, kukaca ili niskih temperatura, i ona zadržava svoju snagu i nakon što je odvojimo od stabla. Pri nanošenju na kožu, ne djeluje samo površinski, već ima i jak dubinski učinak na mišićno koštani i dišni sustav te druge unutarnje organe.

Smola smreke u narodnoj medicini

Ljekovitost smole smreke bila je poznata od davnina. Spominju je otac medicine Hipokrat još u 5. st. prije Krista te poznati perzijski znanstvenik Ibn Sina (Avicena) u 11. st. poslije Krista. Američki Indijanci žvakali su je da očiste zube (tako su nastale prve žvakače gume na svijetu) te je stoljećima koristili za njegovanje rana i za razna oboljenja kosti i kože, baš kao i narodi skandinavskih zemalja. Njena ljekovita svojstva bila su opisana u prvom medicinskom udžbeniku Švedskog Kraljevstva iz 1578. godine. Koristila se i na području Slavena kod mastitisa (infektivna upala dojki) krava te drugih tegoba ljudi i životinja, a posebice u gorskim i hladnijim područjima. Danas je smola smreke primijećena i od znanosti, ponajviše zahvaljujući istraživanjima dr. med. Arno Sipponena od 2007. do 2011. godine. On je s timom stručnjaka u Finskoj dokazao da su tradicionalne vrijednosti smole smreke znanstveno utemeljene te da ona posjeduje izvrsna antiupalna, antibakterijska i antimikotična svojstva (sprečava i uništava rast gljivica), koja su jača čak i od mnogih ”klasičnih” medicinskih preparata.

Istraživanja smole smreke

Istraživanja su ispitivala upotrebu masti od smole smreke kod pacijenata u 11 zdravstvenih ustanova u Finskoj, a pokazala su da je upotreba te masti značajno pridonijela oporavku od raznih oštećenja kože kao što su rane i inficirani dekubitusi [1-2]. Oko 40 pacijenata je nasumično odabrano za terapiju s tradicionalnom masti od smole smreke ili za terapiju hidro-gelom (hidrokoloidni polimer natrijeve karboksimetil celuloze). Primarni kriterij za ocjenu uspješnosti liječenja bio je potpuno izlječenje inficiranog dekubitusa u određenom roku (6 mjeseci). Sekundarni kriterij uspješnosti je bilo djelomično izlječenje inficiranog dekubitusa i uspješno izliječena bakterijska infekcija. Inficirani dekubitus se većinom javlja zbog pritiska ili trenja na koži (kod dugotrajnog sjedenja ili ležanja), najčešće kod osoba sa smanjenom pokretljivošću (zbog bolesti i visoke starosti). Rezultati su pokazali da je u skupini u kojoj su pacijenti tretirani s masti od smole smreke, ozdravilo 94% pacijenata. Tako je ispunjen primarni kriterij za ocjenu uspješnosti liječenja. Ostalih 6% pacijenata je postiglo sekundarni kriterij sa znatnim poboljšanjem i uspješno izliječenom bakterijskom infekcijom.

Skupina koja je bila tretirana s hidro-gelom je postigla značajno slabije rezultate jer je primarni kriterij ozdravljenja postiglo samo 44% pacijenata.

Osim navedenih istraživanja, znanstvenici su dokazali [3-4] da smola smreke ima i antibakterijski učinak (statički) na Gram-pozitivne bakterije i neke vrste Gram-negativnih bakterija. Smola je čak usporila rast najotpornijih bakterija, kao što je na primjer MRSA (meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus, zajednički naziv za vrste zlatnog stafilokoka otporne na širok spektar antibiotika) i VRE (vankomicin rezistentni enterokok).

Daljnja istraživanja su pokazala da smola smreke djeluje odlično i kao antimikotik (sprečava i uništava rast gljivica), a također se može koristiti za liječenje gljivičnih infekcija (na noktima). Naime, 2011. godine isti tim stručnjaka provjerio je učinkovitost smole smreke protiv gljivica. Utvrdili su da smola djeluje protugljivično prema svim dermatofitima (gljivicama koje uzrokuju većinu gljivičnih infekcija kože kod ljudi). [5]

Široka upotreba smole smreke

Mišići, kosti i živci:

reumatske bolesti (reumatoidni artritis, osteoartritis, giht)
bolovi (zglobovi, koljena, leđa, ramena, križa, lopatica)
ozljede (meniskusa koljena, lakta, Ahilove tetive – tzv. Ahilova peta, razne sportske ozljede)
uklještenje živca
išijas
diskus hernija (hernija diska)
upale (ligamenata i zglobova; mišića, tzv. Muskulfiber)
škripanje koljena i trkačko koljeno (Iliotibijalni sindrom)
umor mišića (preopterećenje)
uganuće gležnja
grčevi mišića
lateralni epikondilitis (teniski lakat)
Koža:

gljivične infekcije kože
neurodermatitis
psorijaza
celulit i strije
ožiljci i ogrebotine (abrazije kože)
dekubitus
opuštena koža dekoltea, vrata, trbuha i bedara
bradavice
podljev krvi i masnice
ubodi insekata i morskih životinja
opekline (od vatre ili sunca, od morskih životinja) i ozebline
žuljevi
suha, ispucala i oštećena koža
herpes na usnicama
folikulitis (upala folikula dlake)
Dišni putovi

bolesti gornjih dišnih putova (prehlade, upale grla i ždrijela itd.)
bolesti donjih dišnih putova (kašalj, bronhitis, upala pluća itd.)
Nokti

gljivice na noktima
urasli nokat
zanoktice
Ostalo

glavobolja
proširene vene
prekomjerno znojenje stopala i neugodan miris znoja
Više o smoli smreke te gdje nabaviti prirodnu mast od smole smreke, možete pročitati na stranicama www.smrekogold.com

SMREKOgold

SMREKOgold je 100% prirodna mast na bazi smole smreke, u ljekovitom spoju s ekstraktom borovih iglica u nerafiniranom maslinovom ulju, prirodnim vitaminom E i pčelinjim voskom. SMREKOgold mast izvor svoje jedinstvene ljekovite formule pronalazi u bogatoj višestoljetnoj tradiciji korištenja smole smreke u narodnim medicinama skandinavskih zemalja. Upravo u prostranstvima šuma smreke u Švedskoj može se pronaći najstarije stablo na svijetu, a staro je više od čak 9000 godina!

Tajna njegove dugovječnosti je u smoli*, koju smreka ispušta kao obrambeni sustav kada joj je kora oštećena ili grana otrgnuta pod utjecajem vremenskih uvjeta, životinja ili insekata. Smola je tekuće zlato smreke – prirodan oblog smreke za zaštitu od bakterija, virusa, gljivica, insekata ili niskih temperatura, i ona zadržava svoju snagu i nakon što je odvojimo sa stabla. Pri nanošenju na kožu ne djeluje samo površinski, već ima i jak dubinski učinak na mišićno koštani i dišni sustav te druge unutarnje organe.

(atma.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *