Što je amenoreja

Amenoreja je medicinski naziv za izostanak mjesečnice. Izostanak mjesečnice ne mora značiti da ste bolesni, ali obično znači da ne proizvodite jajašca i da ne možete zanijeti. Izostanak mjesečnice nije opasan i u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost. Trebate biti strpljivi i sama će se vratiti.

Uzrok amenoreje

Postoje dva tipa amenoreje, primarna i sekundarna amenoreja. Primarnu amenoreju najčešće uzrokuje kasno nastupanje puberteta, no mogu je uzrokovati i poremećaji hormonalnog i reproduktivnog sustava. Sekundarnu amenoreju najčešće uzrokuje trudnoća. U nekim ozbiljnim slučajevima amenoreja može biti uzrokovana izrazitom mršavosti, na primjer kod anoreksije.

Amenoreju još može uzrokovati stres, kronične bolesti, dugotrajno uzimanje lijekova i pretjeran tjelesni trening. Do amenoreje dolazi još nakon menopauze ili nakon histerektomije.

Simptomi amenoreje

Kod primarne amenoreje najčešći simptomi su izostanak početka mjesečnice i pubertetskog razvoja, nema razvoja sekundarnih spolnih osobina. Dok se kod sekundarne amenoreje mjesečnica naglo prekida ili se smanjuje postupno iz mjeseca u mjesec dok skroz ne nestane.

Obratite se liječniku

Ako ste navršili 16 godina i još niste dobile mjesečnicu, obratite se liječniku da vidi postoji li kakva nenormalnost. U slučaju naglog prestanka mjesečnice, a spolno ste aktivni, razlog bi mogao biti trudnoća pa je u tom slučaju najbolje obratiti se liječniku ili napraviti test trudnoće. Svakako se obratite liječniku u slučaju ako vam je mjesečnica izostala šest mjeseci, a niste trudni ni u menopauzi.

Liječničke mjere

U slučaju da niste imali mjesečnicu, prema tome liječnik će vas pregledati i uzeti uzorak krvi kako bi izmjerio količinu hormona hipofize. Liječnik će u slučaju sekundarne amenoreje napraviti sveobuhvatan pregled. Liječnik će vas možda poslati na rengen ili magnetsku rezonancu da vidi urednost hipofize.

Samopomoć

U većini slučajeva izostanak mjesečnice je bezopasan, samo budite strpljivi. Možda ćete morati promijeniti način života u slučaju da je vaš način prehrane uzrokovao izostanak mjesečnice.

Amenoreja je pojava kod žena koja se pokazuje kroz izostanak mjesečnice i u većini slučajeva je bezopasna, ali treba je imati na oprezu, stoga je najbolje kod bilo kakvog izostanka mjesečnice posavjetovati se sa svojim liječnikom.

ZDRAVI KUTAK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *