Upoznajte blagodati butternut tikve za zdravlje

Butternut tikva ili muškatna bundeva je kraljica jesenskih i zimskih delicija, ali i vrlo često zanemarivana namirnica. Zvonolika ljepotica žute boje i narančaste unutrašnjosti, idealna je za pripremu zdravih jela. Porijeklo ove zdrave namirnice orašastog okusa potječe iz daleke Južne Afrike, no danas se uzgaja diljem svijeta

Butternut tikva je bogata vitalnim polifenolnim antioksidansima i vitamina. Sadrži otprilike 30 kalorija u 100 grama, što je svrstava u vrlo poželjnu namirnicu kod održavanja vitkosti. Izvor je dijetalnih vlakana i fito hranjivih tvari te u svom sastavu nema zasićene masti i kolesterol. Tikva spada u vrstu povrća koju liječnici najčešće preporučuju kad je u pitanju prehrana koja ima zadatak pri reduciranju visokog kolesterola u krvi i prekomjerne težine koja opterećuje važne organe u tijelu.

Bogata vitaminima i mineralim

Related image

U obitelji tikvi i bundeva, butternut sadrži najvišu razinu vitamina A koji je snažan prirodni antioksidans. Održava kvalitetu kože, zdravlje očiju, a istraživanja su pokazala da prirodna hrana koja je bogata vitaminom A pomaže tijelu u zaštiti od raka pluća i usne šupljine. Poznato je koliko nam je skupina vitamina B važna za svakodnevno funkcioniranje, a ova namirnica sadrži dovoljnu količinu vitamina B, B6, B2 i B3 u samo jednoj porciji dnevno. Vitamin C koji ljudi često pokušavaju nadomjestiti putem farmaceutskih pripravaka, može se vrlo jednostavno unijeti u tijelu odgovarajućom prehranom koja se bazira na namirnicama poput tikve, koja u svom sastavu ima dovoljno vitamina. Manjak beta-karotena u tijelu također se može nadoknaditi uz butternut tikvu. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovito konzumiraju voće i povrće bogato beta-karotenom imaju smanjen rizik nastanka od kardiovaskularnih bolesti i raka grla, želuca, jednjaka te grlića maternice. Beta-karoten štiti stanice od utjecaja slobodnih radikala pa se koristi i za zaštitu kože od štetnog utjecaja sunčevih zraka. Tikva ima izuzetno umirujuća svojstva i važna je namirnica koja regulira probavu zbog celuloze i pektina koji se nalazi u njezinom sastavu. Idealna je za ljude s oboljenjima želuca, dijabetičare, osobe s autoimunim bolestima i alergijama.

Butternut tikva sadrži i odgovarajuću količinu minerala poput željeza, cinka, bakra, kalcija i fosfora. Njezine sjemenke su odličan izvor dijetalnih vlakana i mono-zasićenih masnih kiselina koje su korisne za zdravlje srca. Osim toga, bogate su proteinima, mineralima i vitaminima koji su važni za zdravstvenu dobrobit. Sadrže aminokiseline i triptofan koji je izuzetno koristan za ljudski mozak. Kako bi doista imali, osim same zdrave prehrane bitna je i tjelovježba. S njom dolazi i znojenje preko kojeg tijelo gubi puno elektrolita koje mnogi nadoknađuju s raznim pripravcima i šumećim tabletama. Da bi dobili dovoljnu razinu kalcija, magnezija i kalija dovoljno je samo uvrstiti tikvu u svoju svakodnevnu prehranu. Može se pripremati na razne načine, od ukusnih krem juha i variva, zdravih grickalica te raznih pripravaka.

Butternut bezglutensko brašnoRelated image

 

Iako se radi o povrću koja je na tržnicama i u supermarketima dostupno do početka proljeća, proizvode butternut tikve možete nabaviti tijekom cijele godine. Jedan od takvih proizvoda je prvo hrvatsko bezglutensko butternut brašno koje sadrži samo jednu namirnicu, butternut tikvu. Ona raste, suši se, melje i priprema u prirodno brašno na imanju OPG-a Sotinac u Slavoniji. Njihov brand Exotic Pannonia rezultat je dugogodišnjeg rada koji je danas prepoznat diljem Europske unije.

receptinfo.domacinske-stvari2.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *